Loodsjol WW92 verkocht

White Whale Yachtbrokers bied een Loodsjol aan met een prachtig en rijk verleden. Dit is een bijzondere sloep vanwege de mooie bouwwijze en zeewaardigheid en natuurlijk ook vanwege het bijzondere verhaal er achter.

Een klein stukje algemene achtergrond informatie van deze bijzonder sloepen, of eigenlijk moeten we jol zeggen; “In 1946 werd dit type jol voor het eerst gebouwd door de rijkswerf Willemsoord en de firma Wester in Woubrugge. De eerste motoren (bukh-diesel) moesten met de hand worden aangeslingerd. Later volgden de Farymann-motoren, die door het Loodswezen elektrisch-startend zijn gemaakt. In totaal zijn er voor het Nederlandse Loodswezen en de Marine zo’n 140  van deze jollen gebouwd waarvan 28 stuks polyester. De laatste jol de WW 133 werd in 1973 gebouwd voor het loodsvaartuig “Fomalhaut”

In het geval van deze sloep de “WW92” in het bijzonder is ze gebouwd in 1956 als Loodsjol waarna ze meteen aan de slag kon als jol aan boord van de Mijnenveger M830 “Sittart”. Hier heeft ze tot 1975 dienst gedaan voor de Koninklijke Marina met als registratienummer “Z-126”. Im de jaren ’70 zijn alle Loodsjollen bij de marine vervangen en is de “WW92” in 1979 omgebouwd bij De Rietschans in Loosdrecht tot luxe sloep en in particulier bezit gekomen.

Deze Loodsjol is fraai gebouwd en gerenoveerd met authentieke details zoals het aangehangen roer. De romp is vervaardigd van overnaads op elkaar aangebrachte iepenhouten gangen op eiken spanten met een blank gelakte teakhouten spiegel. Het voordek en achterdek zijn eveneens vervaardigd van teakhout met mahonie lijfhouten. Op het achterdekje is overigens een zonnepaneel geïntegreerd, een accessoire uit de moderne tijd maar wel zo praktisch.

De aandrijflijn bestaat uit een 1978 Buck motor met 36 pk welke in 2015 bij de Fa. O. Weinholt in Amsterdam geheel gereviseerd en netjes ingebouwd en altijd goed is onderhouden door de huidige eigenaar van het schip.

Kortom, zoekt u een zeer charmante sloep met een interessante historie en, dankzij haar verleden als Loodsjol, bijzonder goede vaareigenschappen dan is deze “WW92” precies wat u nodig heeft. Interesse? Neem dan zeker contact op voor eventuele vragen of om een afspraak te maken voor een bezichtiging. Wij zijn te bereiken onder nummer 0168-820208 of info@wwy.nl