Het Maritiem buitenmuseum Leuvehaven in Rotterdam is een aanwinst rijker Het Loodswezen heeft dit museum een houten loodsjol geschonken op 22 augustus werd de jol naar zijn nieuwe eigenaar gebracht.
Ondanks de stromende regen was er grote belangstelling voor de overhandiging. Geen wonder, volgens Arie Rijke bestuursvoorzitter van het museum, want de jol is alleen al door de vele verwerkte houtsoorten een juweeltje. Het museum is dan ook zeer verguld met de schenking. “We zijn erg blij met dit prachtige gerestaureerde scheepje” John Kluwen memoreerde in een korte toespraak de inspanningen van het museum om de rijke scheepvaart traditie in ere te houden. In die traditie past ook materiaal van het loodswezen, zodat de vraag wat te doen met de overbodige geworden houten jol snel was beantwoord nadat hij een poster van de jol had overhandigd aan Arie Rijke (de jol weegt 1800 kg) dus die laten we maar in het water aldus John Kluwen), was het de beurt aan Abel Verweel de jol voor het museum af te meren. De manoeuvre ging hem perfect af , al was ’t wel wat anders dan de jol tegen een zeeschip aan plakken.
Onder de aanwezigen was ook de heer Wester die bekende het mooier te vinden om zo’n jol in dit museum te hebben staan dan zelf bij Madam Thousand te staan. De houten jol is gerestaureerd door scheepswerf Wester daar de jol destijds ook is gebouwd. Rond 1947 werden houten jollen nog geroeid. De eerste Buck motoren moesten met de hand worden aan geslingerd Later volgde de Farymann motoren, die voor het Loodswezen elektrisch startend zij gemaakt.